Tuesday, 8 March 2022

Träd - Stockholms stad


Stockholms träd

Träden på Stockholms gator och i stadens parker är viktiga för både stadsbilden och miljön. Träden förbättrar stadens luft och klimat samtidigt som Stockholm blir en trevligare stad att bo och vistas i.

Stockholms stad är hem för fler än tre miljoner träd. Söder Mälarstrands vitpilar, valkasken på Långholmen och skogsalmarna på Skogskyrkogården är bara tre av stadens över 800 trädarter.

De vanligaste trädarterna i Stockholm är lind, lönn, oxel, ek, tall och gran, men här finns även arter som ginkgo, magnolia, japansk zelkova, kinesisk sekvoja, kinesträd, katalpa och järnek.

Så tar vi hand om stadens träd

Stockholms stad arbetar ständigt för att få träd att trivas i den utsatta miljön som en stad är. Ny teknik utvecklas och nya metoder prövas för att träden ska växa och må bra. Målet är en hållbar och grön stad för alla oss som bor i eller besöker staden.

Träd som ska växa vid gator och på torg i staden planteras i moderna växtbäddar som ger utrymme för trädens rötter. Växtbäddarna fylls med en blandning av biokol och makadam. Biokol består av till exempel kvistar och grenar som hettas upp i en syrefri miljö. Träd och växter som planteras i biokol mår bättre, samtidigt som biokolen bidrar till att minska koldioxiden i luften.

Biokolet suger likt en tvättsvamp upp vatten, näring och syre som trädets rötter sedan kan ta upp. Biokolet har visat sig fungera utmärkt för både nyplantering och renovering av växtbäddar.

Vill du läsa mer om arbetet med växtbäddar så finns det länk längre ner på sidan.

Exempel på trädprojekt